Usta Öğretici Başvuru Aşamaları (Detaylı)

Usta Öğretici Başvuru Aşamaları (Detaylı)

Halk Eğitimi Merkezi Ücretli Usta Öğretici Başvuruları Nasıl Yapılır?

20.07.2023 2762

 

 

Halk Eğitimi Merkezleri Ücretli Usta Öğretici Başvuruları Her Yıl E-Yaygın Sistemi Üzerinden E-Devlet Şifresi İle 01 – 31 Ağustos  tarihleri arasında yapılmaktadır. (e-yaygın sistemine bağlanmak için Tıklayınız) Ücretli Usta Öğreti Başvuru Sonuçları Ve Sıralaması ise 15 Eylül Tarihinden Sonra Açıklanır. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.

Takvim Dışı Başvurular Yıl Boyunca Devam Etmektedir. Ancak Takvim İçi Başvuru Sıralamasında yeterli ücretli usta öğretici bulunmaması durumunda, kursun açılmasından 7 gün önce duyuru yapılması şartıyla komisyonca gerekli iş ve işlemler tekrarlanarak e-Yaygın sistemi üzerinden sıralama yapılarak görevlendirme yapılır. (HBÖKY-26)

E-Yaygın Ücretli Usta Öğretici Başvurusu Altı Aşamadan Oluşmaktadır.
Birinci Aşama: Mezuniyet Belgeleri,

İkinci Aşama: Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri,

Üçüncü Aşama: İş Deneyimi Bilgileri,

Dördüncü Aşama: Diğer Belgeler,

Beşinci Aşama: Kurum Ve Kurs Seçimi,

Altıncı Aşama:Başvuruyu Tamamlayın.

 

Mezuniyet Belgeleri Bölümü:

Mezuniyet Belgeleri Bölümünde öncelikle mezun olduğunuz alanı doğru seçiniz.
Örneğin Eğitim Fakültesi Mezunu iseniz Lisans (Pedagojik Formasyon/Eğitim Fakültesi) seçeneğini, diğer fakültelerden mezun iseniz Lisans, iki yıllık Yüksekokul mezunları Önlisans vb.

Mezuniyet Bilgileri kısmını alt bölümleri ile birlikte eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra KAYDET butonuna tıklayarak Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri Bölümüne geçiniz.

Not: Birden Fazla Alandan Mezun Olanlar Her Alanı Ayrı Ayrı Ekleyebilir.

 

Mesleki Kurs Bitirme Belgeleri Bölümü:

Bu bölümde Ustalık Belgesi, 4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi, 4. Seviye ve üzeri Mesleki Yeterlilik Belgelerinden herhangi birine sahip olanlar tüm belgeleri için yükleme yapabilirler. Belgesi olmayanlar boş bırakıp KAYDET butonuna tıklayarak İş Deneyimi Bilgileri Bölümüne geçmeleri gerekmektedir.

 

İş Deneyimi Bilgileri Bölümü:

Bu bölümde e-Devlet üzerinden alınan Barkodlu Ayrıntılı SGK Hizmet Dökümüyüklenerek bu belgede yer alan bilgilere göre doldurulacaktır. Bu bölümde dikkat edilecek en önemli husus Usta Öğreticilik, Öğretmenlik ve ücretli öğretmenlikte geçen süreler sayılarak işlenecektir. Diğer hizmet kollarında çalışılan süreler dikkate alınmayacaktır. Hizmet dökümünde yer alan meslek kodları kısımlarından bakarak kendi alanınızda çalıştığınız süreyi hesap edebilirsiniz. Yıllara göre çalışılan süreler tabloda toplanarak işlendikten sonra KAYDET butonuna tıklayarak, alanlarında ilk defa görev alacak kişiler herhangi bir işlem yapmadan KAYDET butonuna tıklayarak Diğer Belgeler Bölümüne geçmeleri gerekmektedir.

 

 

Diğer Belgeler Bölümü:

Bu Bölüm Usta Öğreticilik Belgesi, Antrenörlük Belgesi, İcazet Belgesi, Oryantasyon Belgesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi Ve Diğer Belgelerden Oluşur. Belgeniz Varsa Yükleyin.

 

Kurum ve Kurs Seçimi Bölümü:

Kurum ve Kurs Seçimi bölümünde yeterlilik belgelerinize uygun olarak hangi alanlarda kurs verebileceğinizi https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx adresinde kurs programlarındaki eğitici niteliğini kontrol ederek yeterlilik sahibi olunan kurslar tercih edilmelidir. Birden fazla kurs programında görev alabilirsiniz. Ayrıca eğitici olarak görev almak istediğiniz Halk Eğitimi Merkezini seçip KAYDET butonuna tıklayarak Başvuruyu Tamamlayın kısmına geçiniz.

 

Başvuruyu Tamamlayın Bölümü:

Başvurunuzun son aşaması olan Başvuruyu Tamamlayın kısmında Telefon Numarası ve e-mail adresi girildikten sonra İş Durumu kısmına Ücretli Usta Öğretici seçeneğini seçip KAYDET butonuna tıklayarak başvuruyu tamamlayın.
• Her sayfada ayrı ayrı kaydetme işlemi yapmayı unutmayınız.
Sistemden başvuru yaptıktan sonra belgeleriniz ilgili kurum tarafından incelenenip onay verilir. Hatalı belge yüklenmesi durumunda yüklenen belge kurum tarafından rededilir ve rededilme nedeni yazılır. Bu nedenle başvuru durumunuzu  e-yaygin sisteminden kontrol ederek yasal süre içerisinde onaylanmış olmasından emin olunuz. Aksi takdirde başvurunuz iptal edilir.

 

Sisteme Girilen Belgelerin Aslı Kurslarda Görev Alınması Durumunda Kurum Müdürlüklerine Teslim Edilecektir. Başvuru Sürecinde Kuruma Her hangi Bir Belge Teslim Etmeyiniz.

 

E-Yaygın Ücretli Usta Öğretici Başvurusu Nasıl Yapılır

Video anlatımı

Ders ücreti karşılığı Ücretli Usta Öğretici görevlendirmeleri, aşağıda belirtilen öncelik sırasına göre yapılır:

a) Örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumlarındaki öğretmenler ve kadrolu usta öğreticiler.

b) Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ile öğretim görevlileri.

c) Resmî kurumlarda çalışanlardan ihtiyaç duyulan alanda lisans mezunu kişiler.

 

Yukarıda sayılanlardan görevlendirme yapılamaması durumunda ilan yoluyla ücretli usta öğretici görevlendirmesi yapılır.

 

Ücretli usta öğretici görevlendirmesinde aranacak şartlar şunlardır:

a) Görev alacağı kursun öğretim programında belirtilen eğitici şartını taşımak.

b)Türk vatandaşı olmak.

c) 18 yaşını doldurmuş olmak.

ç)Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

e)Askerlikle ilişiği bulunmamak.

f) Sağlık durumu yönünden görevini yapmasına engel bir durumu olmamak.

 

İlan yoluyla ücretli usta öğretici görevlendirmelerinde yapılacak değerlendirmeler, millî eğitim müdürlüklerinde hayat boyu öğrenmeden sorumlu müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, bir hayat boyu öğrenme kurum müdürü ile bir örgün eğitim kurum müdüründen oluşan komisyon tarafından yapılır ve mülki idare amirinin onayına sunulur.

Görev verilecek ücretli usta öğreticiler, Ek-2’deki (İndir) Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir.

 

Yukarıda sayılanlarla ihtiyacın karşılanamaması durumunda emekli kişiler, Ek-2’deki (İndir) Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre sıralanarak usta öğretici olarak görevlendirilir. (HBÖKY-26)

 

Mücbir sebepler haricinde kurs onayından sonra göreve başlamayanlar ile verilen görevi bırakanlar bir yıl süreyle kurslarda görevlendirilmez ve bu durum e-Yaygın Sistemine işlenir.”

 

EK-2 Ücretli Usta Öğretici Değerlendirme Formu

Açıklamalar
1-Alanında hizmet iş deneyimi “eğitici sigorta günü/360” olarak hesaplanacaktır.
2- Alanında hizmet iş deneyimi hesabında, kamu kurum ve kuruluşları ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel kurumlarda eğitici olarak çalışılan süreler dikkate alınacaktır.
3-Puanların eşitliği hâlinde sırasıyla; alanında eğitim seviyesi en yüksek olana, eğitim alanında mesleki deneyimi fazla olana öncelik verilir; eşitliğin devamı hâlinde ise kura ile belirlenir.
4-Eğitim Fakültesi mezunları Pedagojik Formasyon belgesinden ayrıca puan almayacaktır.
5-“Kurs Alanında Eğitim” bölümünden puanı hesaplanan diploma/belge için ayrıca “Ek Puan” bölümünden puan verilmeyecektir.
Ek Puan Bölümünde Alanı Dışında Kurs Açanlar İçin Mezuniyet Durumuna Göre Puan Verilmektedir.

 

Usta Öğretici Başvuruları Sırasında İstenilen Belgeler (Görev Alanlardan İstenir)
1-Ücretli Usta Öğretici Hizmet Sözleşmesi (İndir)

2-Başvuru Formu (İndir)

3- Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf (Usta öğretici Başvuru formunun sağ üstüne yapıştırılacak)
4-Kimlik Fotokopisi
5-Öğrenim Belgesi Fotokopisi (En Son Mezun Olunan Okulun Diploma Fotokopisi (Aslını Da Gerekli)

6-Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesi
7-Antrenörlük (Vizeleri Alınmış) / Usta Öğreticilik Belgesi / Yeterlilik Belgesi / Sertifikalar)
8-Usta Öğretici Oryantasyon Belgesi ya da Formasyon Belgesi ( Oryantasyon Belgeniz Yok İse Halk Eğitim Merkezine Başvuru Yapınız.) ( Eğitim Fakültesi Mezunu Ve Formasyon Eğitimi Alanlardan Oryantasyon Belgesi İstenilmemektedir.)
9-SGK Hizmet Dökümü/ (4-A/BARKODLU / E-Devlet’ten Alınabilir)
10-Erkek Çalışanlar İçin Askerlikle İlişkisinin Olmadığına Dair Belge
11-Adli Sicil Kaydı- (Yakın Tarihli-E-Devlet’ten Alınabiliyor)
12- İş Güvenliği Ve İşçi Sağlığı Sertifikası (Varsa)
13- Sağlık Raporu (Herhangi Bir Sağlık Kurumundan Alınabilir)

14- Yerleşim Yeri Belgesi
15-Emekliler İçin ( Emekli Olduğunu Gösterir Belge )
16-Hijyen Eğitimi (Güzellik Ve Sac Bakımı Alanında Başvuruda Bulunanlar Tarafından Verilecektir.)

17-QNB Finansbank Kozanyolu Şb. Açılan hesap IBAN Dekontu

18-Okul ya da diğer Kamu kurumlarında Kurs açan Ücretli Usta öğreticiler için kurs talep yazısı (indir)

19- Kurum İzin Belgesi (Resmi Kurumda Çalışanlar İçin)

Resmi Kurumlarda Görev Yapan Kamu Görevlilerinin Getireceği Evraklar( Belediye, Gençlik ve Spor Müdürlükleri ):
1. A) Başvuru Formu (İndir )
2.B) Görev Yeri Belgesi
3. C) Diploma
4. D) Oryantasyon Belgesi ( Eğitim Fakültesi Mezunu Ve Formasyon Eğitimi Alanlardan İstenilmemektedir.) Vermesi Yeterlidir.
5. E) Var İse ( Antrenörlük, Sertifika Vb. Gibi )
MEB-Örgün Eğitim Kurumları:

1. A) Kurumundan Üst Yazı (İndir )
2. B) Görev Yeri Belgesi
3.C) Var İse ( Antrenörlük, Sertifika Vb. Gibi )

Başvurularda İstenilen Evrakları Dosya İçerisinde Sırasına Göre Dizerek, Teslim Edilecektir.

 

Merkezde görevlendirilen Uzman ve Usta Öğretici, öğreticilik görevini plan ve program dâhilinde yürütür. Kendisine modüler sistemde kurs açılan Uzman ve Usta Öğretici, modüler sistemin tüm gereksinimlerini bilmek, plan ve programlarını buna uygun olarak hazırlamakla yükümlüdür.

 

Uzman Ve Usta Öğreticinin Günlük Çalışma Süresi En Fazla 8 Saattir. Merkez, Uzman Ve Usta Öğreticiyi Cumartesi-Pazar Günleri De Dâhil Olmak Üzere 07.00-22.00 Saatleri Arasında Görevlendirebilir. Resmi Tatil Günlerinde Kurs Görevi Verilmez

 

Uzman Ve Usta Öğretici, Merkezce Tespit Edilecek Yerde Görev Yapmakla Yükümlüdür.

 

Uzman Ve Usta Öğretici, Merkezce Kabul Edilebilir Bir Mazereti Olmadığı Sürece Kursunu Bitirmekle Yükümlüdür. Uzman Ve Usta Öğretici Kursu Bitirmesine Mani Olan Mazeretini Kuruma Yazılı Olarak Bildirir.

İlgili Uzman Ve Usta Öğreticilerin Sigorta İş Ve İşlemleri Kurumca Yürütülür, Usta Öğreticiler Sağlık Raporu Aldığı Zaman Kuruma İbraz Etmek Durumundadırlar Aksi Takdirde Oluşan Cezai Ödemeler Usta Öğretici Tarafından Ödenecektir.

Usta Öğretici Görev Süresi:

Ders Görevi İle Görevlendirilen Sigortalı Usta Öğreticilerin Günlük Çalışma Süresi En Fazla 8 Ders Saatidir. Bu Çalışma Süresi Resmi Görevi Bulunmayanlar (Herhangi Bir İş Akdi İle Başka Kurum Veya Kuruluşta Çalışmayanlar) İçin Haftada 40, Emekliler İçin 30, Başka Kurum Ve Kuruluşta İş Akdi İle SGK’lı Çalışanlar İçin 10 Ders Saatini Geçemez. Sigortalı Usta Öğreticiler Bir Mali Yıl İçinde En Fazla 11 Ay Çalışabilirler.


Halk Eğitimi Uzman Ve Usta Öğreticilerin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir
(1)Merkezlerde Görevlendirilen Ücretli Uzman Ve Usta Öğreticiler, Öğreticilik Görevlerini Plan Ve Program Dahilinde Yürütürler. Görevleri Süresince Devlet Memurlarının Tutum, Davranış Ve Ferasetine Uygun Davranmakla Sorumludurlar.
(2)Uzman Ve Usta Öğreticilere Çalıştıkları Ders Saati Karşılığında Ek Ders Ücreti Ödenir.

(3)Ücretli usta öğreticilere alan taraması görevi verilmez.

(4)Ücretli usta öğreticilerin belirtilen şartları taşımadıkları, görevlerinde Ek-5 Değerlendirme Formuna göre (İndir)başarısız oldukları, bu Yönetmelik hükümlerine uymadıkları kurum müdürlüğü, mülki idare amirleri veya denetlemeye yetkili birimlerce belirlenmesi durumunda, usta öğreticilerin görevlendirmeleri iptal edilir ve bu durum e-Yaygın sistemine işlenir. Bu kişilere görev yaptığı süre kadar ücret ödenir.